↑ vissza a listához

Apor Fürdő

Népi fürdő

Balvanyos (Bálványosfürdő)
-

46.114538, 25.949556

 Az Apor család birtokán, egy kis torenciális völgyben sokféle borvizre bukkanhatunk. Egyesek timsót, mások ként vagy szabad kénsavat (vitriolt) tartalmaznak. Savasságukat tekintve (1,82-4,28) világszinten ritkaságnak számítanak. A völgyben lépten-nyomon feltörő és lefolyó CO2 kiöli a növényzetet. A fürdőt 2015-ben újjították fel és ellátták gyerekjátszótérrel, kilátóval és piknik résszel.

A Csomád–Bálványos Natura 2000 területen - Bálványosfürdő felett, a Grand Hotel Bálványos közelében - majdnem közvetlenül az út mellett található az Apor lányok feredője.

Az Apor lányok feredője – vagyis a Timsós-fürdők – kis területén nyolc különböző ásványvizet találunk. Apró, hamuszínű vagy fehéres források bugyognak itt, igazi világritkaságról van szó, hiszen ilyen források Európában sehol máshol nem találhatók.

A feredőt, 2015-ben a természetvédelmi terület gondnoka, a Vinca Minor Egyesület, meghívására a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka mozgalom keretében, a budapesti Ars Topia Alapítvány irányításával, segítségével újították fel. A munkálatokon több mint 120 önkéntes vett részt, felújították a medencéket, kitisztították a forrásokat, függesztett pallót, kavics járófelületet alakítottak ki és egy kis öltözőt is elkészítettek. A területen több tájékoztató táblát helyeztek el.

 Az önkénteseket verbuváló, a tervek készítését és a munkálatok levezénylését vállaló Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka mozgalmat a Vinca Minor Egyesület, a Csomád-Bálványos Natura 2000 terület gondnoka hívta meg, hogy közösen újítsák fel az úgynevezett Timsós fürdőket, vagyis az Apor lányok feredőjét. A kezdeményezés célja a régi medencék renoválása, a források védelme, a területet védő utak és korlátok, öltöző, pihenőhelyek kialakítása, az erózióvédelem kialakítása természetes, helyi anyagok felhasználásával. A munkálatok holnap kezdődnek, és augusztus 1-jéig tartnak. Az önkéntesek bázisát a kalákát támogató Grand Hotel Bálványos adja, a helybéliek Sepsibükszádról és Torjáról érkezve naponta kapcsolódnak a közös munkába. A kalákát augusztus 2-án, vasárnap közös táborzáró előadással fejezik be. A terület természetvédelmi szempontból érzékeny, a kalákához ezért csak előzetes bejelentkezés alapján lehet csatlakozni a 0040729-276214 számon vagy a zoltan.para@enviro.ro e-mail címen. A Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka mozgalom 15 éve civil kezdeményezésre indult, amelyet azóta is az Ars Topia Alapítvány gondoz. Tíz évig Hargita megyében, ötödik éve Kovászna megyében újult meg az alkalmanként 80-100 magyarországi, erdélyi és külföldi egyetemistákból, fiatal szakemberekből és a helybéliekből álló csapat összefogásával az egykori gyógyerejükről híres, de feledésbe ment vagy elpusztult népi fürdő. Az Apor lányok feredője (a Timsós fürdők) helyén kis területén nyolc különböző ásványvíz-előfordulást találunk, melyek vize egyenként különböző. Apró hamuszínű vagy fehéres színű források bugyognak szanaszét. Ilyen források Európában sehol máshol nem fordulnak elő, szabad kénsavat ugyanis eddig csak Észak-Amerikában, a Rio Vinaigre vizében, a Tennessee állambeli Új Granada meleg forrásaiban, valamint Jáva szigetén találtak. Igazi világritkaság az Apor lányok feredője és környéke, amely geológiai természetvédelmi terület. Bálványos Kézdivásárhelytől 20 kilométernyire északnyugatra a Torja-patak völgyfőjében fekszik. Nevét onnan kapta, hogy építtetője, az Apor család elődje a hagyomány szerint a pogányok legyőzése után ide vonult vissza az ősi isteneket imádni. Vára a hagyomány szerint már Szent István idejében állt, de először csak 1360-ban említik. Valószínűleg az Apor család építtette a 13. században.

Hétfő 0:00 - 24:00
Kedd 0:00 - 24:00
Szerda 0:00 - 24:00
Csütörtök 0:00 - 24:00
Péntek 0:00 - 24:00
Szombat 0:00 - 24:00
Vasárnap 0:00 - 24:00
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum
  • Sara Hotel
  • Sára Panzió
  • Sara Vendéglő
  • Sara Kezelőközpont
  • Sara Wellness & Spa

loading ...

Php_show-13===9999999